Vzdělávání

Amnesty International se dlouhodobě zabývá pořádáním lidskoprávních workshopů na základních a středních školách. Více informací o našich vzdělávacích programech najdete na webu www.amnesty.cz/vzdelavani

ŽIVÁ KNIHOVNA

DSC_0449Živá knihovna je unikátní vzdělávací metoda, při které mají studenti možnost setkat se a popovídat si se zástupci menšin žijících v ČR. Mezi ně patří například muslimové, Romové, cizinci, hendikepovaní, lidé bez domova, zástupci LGBT (lesby, gayové, bisexuálové, transgender) aj. Rozhovory probíhají ve skupině cca pět studentů s jednou tzv. živou knihou. Skupiny se následně prohodí a probíhá rozhovor s další osobností.

Živá knihovna umožňuje studentům získat zkušenost ze setkání se zástupci menšin a odbourat tak některé předsudky a stereotypy. Cílem projektu je prevence diskriminace, rasismu a extremismu.

MARATON PSANÍ DOPISŮ

maratonMaraton psaní dopisů je celosvětová akce na podporu nespravedlivě vězněných a jinak utlačovaných lidí. Brněnská skupina se k ní připojuje každoročně 10. prosince na Mezinárodní den lidských práv. Cílem je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Studenti se každoročně zapojují do této akce a sami na svých školách organizují Maraton psaní dopisů pro své spolužáky, učitele i pro veřejnost.

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017:

V případě zájmu o spolupráci nás, prosím, kontaktujte: Nela Armutidisová, koordinátorka vzdělávacích programů v Brně a okolí, nela.armutidisova@amnesty.cz