Výstava Migrantská Odyssea na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií

Amnesty International Brno vás srdečně zve na výstavy, které budou k vidění od 23. listopadu do 6. prosince v prostorách Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií:

MIGRANTSKÁ ODYSSEA
Fotky řeckého fotografa Giorgose Moutafise mají za cíl zaznamenávat nebezpečné cesty migrantů a uprchlíků do Evropy a přinášet nám svědectví o tom, jak tyto cesty probíhají a co na nich lidé zažívají.

Součástí výstavy jsou příběhy, které Amnesty International sesbíralo při výzkumech jak v zemích Evropy, tak v zemích, které uprchlíkům poskytují ochranu nebo jsou pro ně tranzitní. Dozvíte se z nich více o tom, proč lidé svou zemi opustili, jak probíhala jejich cesta, jak se chovají převaděči, o sexuálním násilí na ženách, nelidských praktikách pašeráků lidí a ozbrojených skupin v Libyi, ale také o rasistických útocích na migranty v Evropě.

NANSENOVA NADACE – NEČEKANÁ ZÁCHRANA ZE SEVERU
Ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století zaplavila celý svět vlna uprchlíků. Lidé se zoufale snažili dostat do bezpečí – některým se to podařilo, jiným bohužel ne. Mnohé země se přísunu uprchlíků bránily, stejně jako se tomu děje právě dnes. Podstatnou roli však sehrály mezilidská solidarita a pomoc, které šly mimo oficiální cesty konzulátů, kvót a programových prohlášení. Jednou z organizací, které pomáhaly Židům dostat se ze zemí, kde jim hrozilo bezprostřední nebezpečí, byla Nansenova nadace (norsky Nansenhjelpen).

Fridtjofa Nansena zná většina z nás jako polárníka a objevitele, méně známá je však jeho vědecká, politická a humanitární činnost. Po první světové válce se Nansen aktivně podílel na repatriaci válečných vězňů a angažoval se v pomoci uprchlíkům. Roku 1920 byl Nansen jmenován vrchním komisařem pro uprchlictví při Společnosti národů a prosadil zavedení tzv. Nansenova pasu pro uprchlíky bez státní příslušnosti. Za svoji humanitární a mírovou činnost obdržel Fridtjof Nansen roku 1922 Nobelovu cenu za mír.

Více informací najdete na stránkách: http://www.eitinger.cz/nansenhjelpen

V průběhu trvání výstavy můžete navštívit doprovodnou akci v rámci Filmového klubu FRRMS – 25. listopadu od 19:00 v Z14 a besedovat s dobrovolníky, kteří letos pomáhali uprchlíkům na Balkáně.

Švýcarský režisér íránského původu Kaveh Bakhtiari se vydává do Řecka, jedné z hlavních přestupních stanic pro přistěhovalce do Evropy. Do Athén právě dorazil z Íránu jeho bratranec Mohsen. Čeká zde spolu s dalšími migranty na vyřízení dokladů a shání kontakty na pašeráky, kteří by mu pomohli dostat se do západní Evropy. Režisér sleduje osud Mohsena a dalších utečenců s podobným příběhem, kteří žijí své životy v jakémsi vzduchoprázdnu. Čekání se zdá nekonečné… Snímek přináší intimní pohled do života migrantů, kteří jsou kvůli svým snům ochotni riskovat vše. (Zdroj: Jeden svět)

Přijďte podiskutovat o možnostech pomoci uprchlíkům, dozvědět se více o tom, jak vypadá dobrovolnická činnost na hraničních přechodech a o činnosti „slavného“ Czech teamu v zahraničí i u nás. Po filmu se budou promítat fotky hostů a večer bude pokračovat jako informační schůzka pro potenciální zájemce o dobrovolnictví a pomoc uprchlíkům.

Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1721444914756636/

Publikováno v Kulturní akce a označené ,,,.