Vybrali jsme 13 740 Kč pro uprchlický tábor Zaatari v Jordánsku. Děkujeme!

Mezinárodní den míru jsme v pondělí 21. září oslavili ve velkém stylu. Brněnská skupina AI spolu s Divadlem Feste, Diakonií ČCE, Kabinetem Múz a Iniciativou občanů města Brna uspořádala benefiční večer na podporu uprchlického tábora v Jordánsku. Vybralo se celkem 13 740 Kč, které putují na podporu obzvlášť ohroženým rodinám v táboře Zaatari v Jordánsku.

Program benefičního večera v Kabinetě Múz zahrnoval besedu s dobrovolníky, kteří zažili na vlastní kůži, co se opravdu děje v Maďarsku a Srbsku. Poté následovalo divadelní představení Chlast od Divadla Feste. Dále se pokračovalo diskuzí s Michaelou Stachovou z Diakonie ČCE, která blíže představila fungování uprchlického tábora Zaatari, a Martinem Balcarem z Amnesty International ČR. Hovořilo se o příčinách uprchlické krize, prodeji zbraní, politické pasivitě i občanské solidaritě. Na diskuzi pak promluvili také Syřané žijící v Brně. Celý večer vyvrcholil koncertem hned čtyř kapel. Zcela zdarma zde zahráli The Entropies, Biorchestr, tomáš vtípil: syntax error a část MuchySoučástí programu byla i výstava fotografií řeckého fotografa Giorgose Moutafise, který zmapoval na svých snímcích nebezpečnou cestu uprchlíku do Evropy.

Po celou dobu také mohli lidé podepisovat petici Amnesty International, která apeluje na předsedu vlády ČR a ministra vlády ČR, aby se zasadili o zvýšení kapacity nouzového přijímání uprchlíků v prvních zemích příjezdu do EU, o zapojení do nouzového přerozdělování uprchlíků a zavázání se ke zlepšení azylového systému EU. Celkem se na petici podepsalo 55 signatářů a již brzy ji předáme české vládě.

Také vybrané peníze jsou už připsané na transparentní účet Diakonie, která podporuje převážně rodiny s malými dětmi a nemohoucími členy v táboře Zaatari. Přispívá jim na ubytování, obuv a oblečení. Kromě toho také založili v táboře centrum Peace Oasis, kde se mohou mladí lidé vzdělávat, aby měli po opuštění tábora šanci na uplatnění. Mohou zde také mluvit o svých traumatech s psychologem.

Přispívat můžete i nadále na účet číslo 292949292/0300 (variabilní symbol: 314).

Děkujeme za podporu!

Publikováno v Dobré zprávy,Kulturní akce,Petiční akce a označené ,,,,,,.