Péče o svobodu. 17. listopad v Brně

Svobodu všem studentům! Bývalý náš disident, bude zřejmě prezident! Děkujeme Brňákům, že pomohli študákům! Ať žije svobodný lid! Děkujeme zahradníkům za nejlepší zbraň – květinu! Pravda a svoboda zvítězí! Co jste říkali doma potichu, říkejte teď nahlas! Svoboda, ta nemá chybu!

Tato hesla a mnohá další věšeli Brňáci v listopadu 1989 na zdi domů, do výloh obchodů, na univerzity a další místa. Ve čtvrtek 17. listopadu hesla znovu ožijí na budově Filozofické fakulty (Arna Nováka 1) a domě na České (Česká 11). Mají nám nejen připomenout události listopadu 1989 a brněnskou účast na Sametové revoluci, ale také položit otázku: Jak pečujeme o svobodu, kterou jsme tehdy vybojovali?

17. listopadu slavíme Mezinárodní den studentstva, jediný den mezinárodního významu s českým původem. Pro nás je tento den významný hned dvakrát, jako připomínka statečnosti českých studentů a studentek v roce 1939 a o šedesát let později v roce 1989. Mezinárodní den studentstva se však slaví na celém světě, ne všude ale studenti můžou mluvit o svobodě.

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov: Mučeni za kritiku vlády
fotorcreated

Dva studenti z Ázerbájdžánu, Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, jsou od 10. května 2016 ve vazbě, kdy byli falešně obviněni z držení drog poté, co uspořádali veřejný politický protest. Když odmítli podepsat doznání a veřejnou omluvu za to, co údajně udělali, byli mučeni. Amnesty je považuje za vězně svědomí. V předvečer narozenin bývalého prezidenta Ázerbájdžánu namalovali na jeho sochu protestní zprávy. Druhý den ráno byli zatčeni a uvězněni za údajné přechovávání drog. Oba byli bitím donuceni, aby se přiznali k přechovávání heroinu. Bayram a Giyas jsou stále ve vězení a čeká je proces. Hrozí jim až 12 let ve vězení: to vše pouze za graffiti protest.

Přijďte za námi ve čtvrtek 17.11. v 15:00 k petičnímu stánku na náměstí Svobody a vyjádřete se k tématu svoboda jakoukoliv formou. Přijďte podepsat petici za propuštění Bayrama a Giyasea a připomenout si, co dřív bývalo „normální“ i u nás před listopadem 1989.

Má to smysl? A co na to Havel?

Případ Giyase a Bayrama je součástí letošní celosvětové akce Maraton psaní dopisů. Na jejich podporu píší dopisy lidé z celého světa. Úspěšnost je vysoká, každý třetí případ se podaří vyřešit, nespravedlivě vězněné osvobodit a u mnoha dalších alespoň zlepšit jejich situaci ve vězení, například zastavit mučení.

Přestože Amnesty International funguje v ČR až od roku 1991, mezinárodní Amnesty sledovala situaci v Československu dlouho před rokem 1989. Z celého světa chodily dopisy na podporu Havla a dalších politických vězňů. Sám Václav Havel nám k tomu řekl toto: „Vím, že nebýt této solidarity, byl bych ve vězení daleko déle. Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost. Je to na každém z nás.“

Tak ve čtvrtek 17. listopadu od 15:00 do 17:00 na Náměstí Svobody!
Událost na Facebooku: www.facebook.com/events/1259880534070897/
Publikováno v Petiční akce a označené ,,,,,.