Střípky z besedy o uprchlictví v knihovně Jiřího Mahena

V úterý 15. března proběhla beseda o uprchlictví, kterou spoluorganizovala Brněnská skupina Amnesty International jako doprovodnou akci k výstavě Migrantská Odyssea.

Setkání uvedl ředitel Amnesty International Mark Martin, který u emotivních fotek vyprávěl příběh uprchlíka, který se dostal na Evropy přes moře, kde musel přihlížet smrti svého kamaráda a dalších desítek lidí. Sám tuto nebezpečnou cestu přežil.

Stovky podobných příběhů ukazuje také výstava Migrantská Odyssea řeckého fotografa Giorgose Moutafise. Jeho fotografie mají za cíl zaznamenávat nebezpečné cesty migrantů a uprchlíků do Evropy a přinášet nám svědectví o tom, jak tyto cesty probíhají a co na nich lidé zažívají. Součástí výstavy jsou příběhy, které Amnesty International sesbíralo při výzkumech jak v zemích Evropy, tak v zemích, které uprchlíkům poskytují ochranu nebo jsou pro ně tranzitní. Výstavu můžete vidět v átriu Knihovny Jiřího Mahena (Kobližná 8, Brno) až do konce března.

Akce následně pokračovala debatou o uprchlictví, kde besedoval kromě ředitele Marka Martina také Čechosyřan Assem Atassi a Markéta Blažejovská z Evropských hodnot. Otázky přítomných návštěvníků a návštěvnic se týkaly současné situaci, možných řešení tzv. uprchlické krize i otázce kulturních odlišností a vztahu muslimů a křesťanů.

Více o tom, jak debata probíhala, si můžete přečíst zde.

Děkujeme za vaši účast!

Publikováno v Ostatní a označené ,,,.