Nezapomínejme na Shawkana!

Již téměř 5 let je egyptský fotoreportér Mahmoud Abu Zeid, známý jako Shawkan, nespravedlivě držen v nechvalně proslulém káhirském vězení Tora. Je ve velmi špatném zdravotním stavu a jeho soud stále odročují. Shawkanovi hrozí až trest smrti za focení demonstrací. Brněnská skupina AI už několik let bojuje za jeho propuštění, bohužel stále bez úspěchu. Nevzdáváme se a věříme, že jednou bude Shawkan volný! Připomeňme si jeho případ.

Shawkan byl zatčen 14.8.2013 jenom proto, že dělal svou práci. Fotografoval násilné rozehnání pouličních protestů v Káhiře bezpečnostními silami. Více než dva roky byl držen ve vazbě a mučen v rozporu s egyptským právem. 26. března 2016 při výslechu u soudu v Káhiře vykonstruoval úředník ze státního zastupitelství devět obvinění vůči Shawkanovi. Před samotným začátkem soudního řízení byl Shawkanovým právníkům odepřen přístup ke klíčovým dokumentům vztahujících se k případu, včetně sdělení obvinění. Když Shawkana zatkli, věřilo se, že mu hrozí doživotí. Teď může být jeho osud mnohem horší, jelikož mu hrozí trest smrti.

Od doby, kdy byl vzat do vazby, jsou mu soustavně upírána jeho práva následujícími způsoby:
  • V cele předběžného zadržení bez vědomí, z čeho je obviněn byl držen déle než povolují egyptské zákony (2 roky je maximální doba, kterou může člověk strávit v Egyptě ve vazbě).
  • Fakt, že je držen ve vězení, je v rozporu s mezinárodními dohodami, které se zavázal Egypt dodržovat (dle Mezinárodní konvence o lidských a politických právech, je zakázáno člověka svévolně a bez udání důvodu držet ve vězení).
  • Dlouhou dobu mu byl úplně odepřen přístup k lékům, které nutně potřebuje a i nyní je dostává pouze sporadicky (trpí žloutenkou typu C).
  • Po celou dobu mají jeho advokáti ztížený přístup k dokumentům, které se týkají případu, což jim znemožňuje dobře připravit obhajobu svého klienta.
  • Institut masového procesu je egyptskými úřady s oblibou zneužíván k odstranění pro ně nepohodlných osobností. V masových procesech totiž nemá jedinec příliš prostoru na to, aby se mohl bránit.
  • Shawkanovo soudní slyšení je neustále odročováno, což působí velmi špatně na jeho psychickou situaci. Egyptské úřady se jej tím snaží zlomit.

Shawkanův případ je velmi sledovaný. Amnesty International má již pod svou peticí za Shawkanovo propuštění více než sto tisíc podpisů. Pracovní skupina Rady OSN pro lidská práva vydala k egyptským úřadům 21.10.2016 své stanovisko, ať Shawkana okamžitě propustí. A rovněž Egyptské sdružení novinářů (Egyptian Press Syndicate) podalo návrh, aby byla Shawkanovi udělena amnestie. Najia Bounaim, ředitelka kampaní AI v Tunisku se vyjádřila, že „Shawkanovo zadržení je čistě politická záležitost a neměl by být zadržován už žádný další den,  focení není žádný zločin„.

AI považuje Shawkana za vězně svědomí. Případ Mahmouda Abu Zeida je součástí širšího diskurzu – Egypt v současné době čelí vážné krizi, když soustavně porušuje lidská práva svých občanů. Minimálně 25 žurnalistů je v současné době v Egyptě odsouzeno, anebo čelí nepodmíněnému trestu odnětí svobody jen za to, že dělali svou novinářskou práci (rozmezí jejich trestů je několik měsíců až 5 let). Celkově je v Egyptě až 60 000 politických vězňů.

Online petici můžete podepsat zde: https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/egypt-email-release-photojournalist-immediately-shawkan/

Publikováno v Petiční akce a označené ,,.