„Nemůžeme házet všechny do jednoho pytle.“ Studenti z Řečkovic se zúčastnili Živé knihovny

Ve středu 23. března se studenti gymnázia Řečkovice zúčastnili Živé knihovny Amnesty International. Akce proběhla v Muzeu romské kultury a studenti měli možnost popovídat si zde s pěti zástupci menšin. V malých skupinkách si povídali s Vietnamcem, Francouzkou, lesbou, Romkou a mužem, který žil téměř 15 let na ulici.

Během rozhovorů s našimi „živými knížkami“ tak například zjistili, že české a vietnamské tradice a zvyky se překvapivě podobají, že Romové zdaleka nežijí jen v sociálně vyloučených lokalitách a že bezdomovcem se člověk může stát velmi rychle a bez vlastního přičinění. Kromě Živé knihovny studenti prošli také workshopem, kdy si na vlastní kůži prožili, s jakými obtížemi se mohou setkávat lidé z různých menšin. Jedna ze studentek nám napsala své dojmy z projektového dne: „Díky za možnost potkat zajímavé lidi. Otevřelo mi to oči v tom, že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle jenom na základě jiné barvy pleti nebo sexuální orientace.“

Více informací o Živé knihovně a našich vzdělávacích programech najdete na www.amnesty.cz/vzdelavani.

Publikováno v Vzdělávání a označené ,.