Kampaň Zbraně pod kontrolou: Diskuse, petiční stánek a reakce na IDET

Tři dny bude v Brně probíhat IDET – Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky. Amnesty International připravila jako reakci na tento veletrh hned několik akcí s cílem upozornit na nezodpovědný vývoz zbraní do zemí, kde hrozí riziko jejich zneužití k porušování lidských práv. Co nás čeká?

Ve středu 24.5. od 18:30 do kavárny Kulturálium vám zveme na veřejnou diskuzi na téma „České zbraně a Blízký východ“. Jako hosté vystoupí:

• Martin Balcar je vedoucím kampaní Amnesty International jejíž součástí je kampaň „Zbraně pod kontrolou“. Spoluautor memorand AI za zodpovědný obchod se zbraněmi, která se vážou na pravidelné výroční zprávy o vývozu zbraní a vojenského materiálu z ČR.
  • Josef Kraus, který působí na oboru Bezpečnostních a strategických studií Masarykovy univerzity. Profesně se zabývá z regionálního hlediska především oblastí Středního východu, z tematického pak fenomény terorismu, islámského extremismu, zbrojní politiky a proliferace.
  • Marek Čejka se zaměřuje na region Blízkého východu a jeho vztahy se Západem, na souvislosti vztahu náboženství a politiky, náboženský fundamentalismus, terorismus a vybrané aspekty mezinárodního práva. V současnosti působí ve Vojenském historickém ústavu a externě v Ústavu mezinárodních vztahů. Přednáší na FSS MU a několika dalších vysokých školách. Provozuje blog: http://blizky-vychod.blogspot.com/

Ve čtvrtek 1.6.2017 od 11:00 do 14:00 umístíme na náměstí Svobody v Brně stánek Amnesty International s informacemi o vývozu zbraní z Česka. Přijďte se informovat o této problematice a také podepsat výzvu panu ministrovi Zaorálkovi k důslednému a zodpovědnému hodnocení lidskoprávních rizik při vývozu zbraní!

Více informací na www.amnesty.cz/zbrane a na našem Facebooku.

Publikováno v Kulturní akce,Petiční akce a označené ,,,.