#jsmevjednomtymu Za vězně svědomí v Rusku

Amnesty International ČR startuje u příležitosti nadcházejícího MS v hokeji kampaň za lidská práva v Rusku. Zaměřuje se na obránce lidských práv, svobodu slova a shromažďování.

Největší země světa musí přestat s největšími fauly na lidskoprávním hřišti: od porušování svobody projevu nebo shromažďování přes homofobní restrikce až po označování neziskovek nálepkou zahraničních agentů.

„O dodržování lidských práv v Rusku se snažíme dlouhodobě a teď u příležitosti hokejového šampionátu chceme celý svět znovu upozornit na to, že v téhle zemi můžete klidně dostat 15 let za ´masové výtržnosti´ a nebo zaplatit tisíce za takzvané veřejné projevování zvrácených sexuálních preferencí – což může být prostě pusa dvou homosexuálů,“ upozorňuje na absurdity a vágní ruské zákony Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Brněnská skupina Amnesty se připojuje ke kampani a plánuje po dobu mistrovství upozorňovat na porušování lidských práv v Rusku následovně:

#jsmevjednomtymu: Na Facebooku Amnesty ČR i Amnesty Brno můžete vyjádřit solidaritu s ruskými ochránci lidských práv a vězni svědomí. Stačí se vyfotit s hashtagem #jsmevjednomtymu a nápisem „Za vězně svědomí v Rusku“. Vzhledem k mistrovství jako sportovnímu svátku by mělo být jednotícím prvkem i sportovní oblečení.

Happening 19. května v 17:00 v Lužánkách: Před koncem mistrovství, 19. května, uspořádáme setkání příznivců a všech, kterým není lhostejný osud lidských práv a jejich obránců v Rusku. Vytvoříme velký živý obraz sportovců s vězni svědomí v pozadí. Přijďte se vyfotit s námi! Na akci bude také petiční stánek na podporu tří vězňů svědomí. Bližší informace o akci přineseme již brzy.

Podrobné informace a zajímavosti o lidských právech v Rusku najdete na http://amnesty.cz/rusko

Publikováno v Ostatní,Petiční akce a označené ,,.