#jsmevjednomtymu Vybrali jsme 101 podpisů za vězně svědomí v Rusku

Při příležitosti mistrovství světa v hokeji jsme odstartovali kampaň za lidská práva v Rusku. Ve čtvrtek 19. května jsme v Lužánkách vytvořili živý obraz s cílem upozornit na tři konkrétní případy nespravedlivě vězněných obránců lidských práv. Zároveň se povedlo vysbírat 101 podpisů pod peticemi na jejich podporu.

Největší země světa musí přestat s největšími fauly na lidskoprávním hřišti: od porušování svobody projevu nebo shromažďování přes homofobní restrikce až po označování neziskovek nálepkou zahraničních agentů.

Tři případy, tři obránci lidských práv, tři vězni svědomí:

natalieJsem Natálie Šarinová, bývalá ředitelka státní Knihovny ukrajinské literatury v Moskvě. Jsem obviněna a hrozí mi 5 let vězení za údajnou distribuci „extremistické literatury“, kterou mi vyšetřovatelé do knihovny podstrčili.“

darjaJsem Darja Poljudová, právnička, která se nebojí říct svůj názor. Vymezuji se vůči ruské vládě a především vůči jejím aktivitám na Ukrajině. Byla jsem odsouzena ke 2 letům vězení za své příspěvky na sociální sítí Vkontakte.“

ildarJsem Ildar Dadin, už 4 roky aktivně podporuji LGBTI komunitu a ruské hnutí za lidská práva, bohužel jsem ale první aktivista v Rusku, který byl za pokojné shromáždění odsouzen ke 2,5 letům vězení na základě nového zákona o veřejných shromážděních.“

Tyto případy můžete podpořit také online na www.amnesty.cz/jsmevjednomtymu.

Podrobné informace a zajímavosti o lidských právech v Rusku najdete na www.amnesty.cz/rusko.

#jsmevjednomtymu: Na Facebooku Amnesty ČR i Amnesty Brno můžete i nadále vyjádřit solidaritu s ruskými ochránci lidských práv a vězni svědomí. Stačí se vyfotit s hashtagem #jsmevjednomtymu a nápisem „Za vězně svědomí v Rusku“. Vzhledem k mistrovství jako sportovnímu svátku by mělo být jednotícím prvkem i sportovní oblečení.

Publikováno v Ostatní,Petiční akce a označené ,,,.