Další školní rok za námi. Jak vypadalo lidskoprávní vzdělávání v Brně a okolí?

Blíží se konec školního roku a s ním i vysvědčení. I my rekapitulujeme, protože máme za sebou další úspěšný rok s lidskoprávním vzděláváním a Živými knihovnami. V končícím školním roce jsme v Brně a okolí realizovali dva vzdělávací projekty, projekt FAIR PLAY – Studenti za rovnoprávnost a projekt Živé knihovny – čtením k otevřenosti v Brně a okolí. Máme pro vás shrnutí všeho, co jsme za uplynulý školní rok udělali.

Živé knihovny – na školách v Brně, Blansku a Moravském Krumlově proběhlo celkem 8 Živých knihoven, kde se studenti setkali hned s několika zástupci menšin. Kromě toho jsme uspořádali také dvě veřejné Živé knihovny na festivalech Týden lidských práv a Ghettofest.

Studenti – celkem prošlo našimi projekty 421 studentů. Někteří z nich následně sami uspořádali Maraton psaní dopisů a vysbírali stovky dopisů na podporu nespravedlivě vězněných. I díky jejich akcím se podařilo osvobodit Phyoe Phyoe Aung.

Učitelé – ještě před začátkem školního roku jsme uspořádali seminář, kterým prošlo 15 pedagogů a pedagožek. Pro učitelé jsme vytvořili také metodickou příručku, která jim pomáhá otevírat v hodinách témata týkající se menšin, diskriminace a stereotypů.

Živé knihy – uspořádali jsme dvě další školení pro zástupce menšin, kteří s námi začali spolupracovat jako nové „živé knihy“. Školením prošlo 9 nových spolupracovníků, celkově v Brně spolupracujeme s téměř 30 dobrovolníky z různých menšin. O našich „živých knížkách“ vznikly také komiksové příběhy a výstava, která je zdarma k zapůjčení.

Lektoři – Nic z toho by nebylo možné bez našich dobrovolníků. Všechny „živé knihy“ i lektoři působí v Amnesty International dobrovolnicky bez nároku na odměnu a odvádí skvělou práci. V září a únoru jsme vyškolili 5 nových lektorů a lektorek, kteří se přidali do našeho lektorského týmu.

Děkujeme všem našim dobrovolníkům, studentům, učitelům i dalším spolupracovníkům a těšíme se na další školní rok!
Možnosti zapojení do vzdělávání:

Jste učitel a máte zájem o realizaci projektu? Přihlašte se přes formulář zde.

Jste student základní nebo střední školy a chcete se zapojit do aktivit Amnesty? Podívejte se na možnosti sem, nebo se zapojte do brněnské aktivistické skupiny.

Jste členem nějaké menšiny a chcete se o svůj příběh podělit při Živých knihovnách? Kontaktujte nás.

Jste student VŠ nebo flexibilní pracující a chcete se stát dobrovolným lektorem v Amnesty? Pošlete svůj životopis a motivační dopis na tento e-mail.

Více informací o vzdělávacích programech Amnesty International najdete na webu www.amnesty.cz/vzdelavani.

Publikováno v Vzdělávání a označené ,,.