HAPPENING NA PODPORU LIDÍ BEZ DOMOVA A ZA PŘIJETÍ ZÁKONA O SOCIÁLNÍM BYDLENÍ

> > HAPPENING
Přijďte vyjádřit solidaritu s lidmi bez domova na happening, který se koná ve čtvrtek 20.9. v 18:00 v Björnsonově sadu. Chceme upozornit na bytovou politiku a problémy lidí bez domova před blížícími se komunálními volbami a apelovat za přijetí funkčního zákona o sociálním bydlení.

Akce pořádáme ve spolupráci s ASLIDO (Akční skupina lidí bez domova), kteří se zúčastní se svojí peticí za přijetí zákona o sociálním bydlení.

AMNESTY BRNO bude mít petici za čínskou právničku Ni Ju-lan, která obhajovala ty, které čínská vláda násilně vystěhovávala z jejich domovů. Sama se ale nakonec stala jednou z nich a navíc byla opakovaně zatčena a během vazby bita tak, že je teď na invalidním vozíku. Celá rodina je pod neustálým policejním dohledem. Ni Ju-lan přesto nepřemýšlí o tom, že by lidem přestala pomáhat v obraně jejich práv. Teď je řada na nás, abychom se postavili za ta její.

> > VÝZVA
„Děláme radost lidem bez domova“ – Udělejte radost lidem žijícím na ulici. Jakým způsobem? To je na vás. Můžete někomu třeba koupit jídlo, darovat spacák nebo jen prohodit pár milých slov. Napište nám (nebo pošlete fotku), čím jste udělali člověku bez domova radost vy.

Podle průzkumů žije v Česku až 200 000 lidí na ubytovnách, v azylových domech a z toho 68 000 lidí je zcela bez domova. Lidi bez domova potkáváme každý den. Možná se po nich ohlédnete, když procházíte kolem laviček v parku, na kterých spí. Možná někomu dáte pár korun na přilepšenou. Možná se pohrdavě odvrátíte od zapáchajícího kolemjdoucího. Anebo vás možná ani nenapadne, že ten čistě oblečený slušně vypadající pán s plnovousem a velkou taškou, co nastoupil před vámi do šaliny, nemá kde složit hlavu. Přehlídnout, nezastavit se, ignorovat je totiž tak snadné. Alespoň tento den by to mohlo být jinak.

Publikováno v Ostatní,Petiční akce a označené ,,.