EpochTimes: Matka se po 7 letech věznění v Číně shledala s dcerami v Evropě

Ondřej Horecký (EpochTimes):
Její osud znají díky kampaním Amnesty International desítky ne-li stovky tisíc lidí po celém světě. Stala se symbolem represí čínského režimu proti duchovnímu hnutí Fa-lun Kung (Falun Gong). Teď se Čchen Čen-pching konečně shledala se svými dvěma dcerami žijícími ve Finsku.

Čchen Čen-pching byla zatčena bez soudního příkazu v červenci 2008 a od té doby držena v ženské věznici provincie Che-nan. Když si pro ni letos v březnu přijel její bratr, popsal, že Čchen „vypadala jako kostra“ a byla „skoro bez zubů“.

Čínský režim začal Falun Gong pronásledovat v roce 1999 pro jeho masovou oblibu a nemožnost kontroly. Hnutí sestává ze sady pěti pomalých cvičení a učení vycházejícího z tradiční čínské filozofie a kultury.

Ťin Čao-jü líčí, že matka byla po propuštění v březnu nejdřív úplně zmatená. Když jí volala do Číny, strojovitě opakovala, jak je komunistická strana dobrá, jak je věznice dobrá, jak na ni byli všichni ve vězení hodní a jak je jim vděčná. Když se jí zeptala, jestli ji mučili, odpověděla: „Dělali to pro moje dobro. Všechno je to pryč, je to pryč…“ a zavěsila.

20151015 chen zhenping2
Čchen Čen-pching při meditaci Falun Gongu. (foto poskytla Ťin Čao-jü)

Když jí dcera volala podruhé, matka se jí svěřila, že se u ní v únoru objevil výhřez, z něhož krvácela tak silně, až téměř zemřela. Velitel věznice byl vystrašený a poslal ji do nemocnice, protože věděl, že je na Čchen upřena mezinárodní pozornost. Přesto jí nikdy neřekli, že jí do vězení chodily hromady pozdravů a dopisů ze zahraničí.

Protože Ťin Čao-jü chtěla svou matku dostat do své nové vlasti ve Skandinávii, pokusila se pro ni přes známou vyřídit pas. Ten jí byl zamítnut a čínští úředníci jí oznámili, ať okamžitě kontaktuje národní bezpečnost. Její jméno bylo na černé listině. Ještě ten den se u ní doma zjevili příslušníci čínské státní bezpečnosti, aby jí oznámili, že bez jejich souhlasu se nemůže přesunout ani do vedlejšího města v Číně, natož pak odstěhovat se do ciziny.

Čtěte více na: http://www.epochtimes.cz/2015101622993/Matka-se-po-7-letech-vezneni-v-Cine-shledala-s-dcerami-v-Evrope.html

Publikováno v Dobré zprávy,Ostatní,Petiční akce a označené ,,,,.