DOBRÉ ZPRÁVY: Su Čchang-lan, adoptovaná vězeňkyně Brněnské AI, je na svobodě!

Dva roky bojovala Brněnská skupina Amnesty International za propuštění ženskoprávní aktivistky Su Čchang-lan (Su Changlan). Její případ jsme „adoptovali“ a dělali pravidelné akce na její podporu – petiční stánky, kampaně, pravidelné apely a dopisy solidarity. Nyní máme konečně dobré zprávy – paní Su je na svobodě! Bohužel na tom ale není zdravotně dobře a potřebuje naléhavou lékařskou péči.

Su Čchang-lan, čínská aktivistka za práva žen a vězenkyně „adoptovaná“ brněnskou skupinou AI, byla dnes propuštěna na svobodu po uplynutí tříletého trestu vězení, ke kterému byla letos v dubnu odsouzena po více než 2 letech ve vazbě za svou podporu studentských protestů v Hongkongu. Její právník Liu Siaoyuan na Twitteru potvrdil, že se Su ještě dnes setkala s rodinou a i přes svůj závažný zdravotní stav se nachází ve velmi dobré náladě. Během pobytu ve vězeňském zařízení v jihočínské provincii Nanhai se její zdraví velmi zhoršilo v důsledku odepírání lékařské péče, což vyústilo v závažná onemocnění srdce, jater a žlučníku. Dle vyjádření Amnesty International by čínské úřady měly nyní zajistit, aby jí byla poskytnuta náležitá lékařská péče.

Su Changlan byla zadržena v říjnu 2014 poté, co vyjádřila podporu prodemokratickým protestům, které se konaly v Hongkongu. Věnovala se tématům ženských a dětských práv a prosazování demokracie v Číně. Její proces proběhl v dubnu 2016, ale až v březnu 2017 jí byl potvrzen tříletý trest. Rozsudek soudu uvádí, že Su Changlan byla odsouzena za kritiku čínské komunistické strany, kterou zveřejnila na sociálních sítích. Amnesty International ji považovala za vězeňkyni svědomí. Děkujeme všem za podporu!
Publikováno v Dobré zprávy a označené ,.