Huang Jinqiu, Čína

Chuang Ťin-čchiou, Čína

Huang Jinqiu (v českém fonetickém přepisu Chuang Ťin-čchiou), dopisovatel internetových stránek http://www.boxun.com, byl zatčen 13. září 2003 v Lianyungan, provincii Jiangsu na východě Číny. Jeho rodina o něm po několik měsíců neměla žádné zprávy a teprve v lednu 2004 se dověděla, že je držen ve věznici v Changzhou. Odsouzen byl 27. září 2004 ke dvanácti letům vězení za „podvracení státu“. Huang Jinqiu se narodil v roce 1974. Jako novinář působil v několika novinách, jako např. Yangcheng Wanbao. Později, když v Malajsii pokračoval ve studiu žurnalistiky, se stal známým svými politicky angažovanými články, které na zmíněných stránkách zveřejňoval pod pseudonymem Qing Shuijun.

Čínské úřady se na sledování jeho činnosti zaměřily zejména poté, co v lednu 2003 ohlásil svůj záměr na založení politické strany (Strana čínských demokratů a vlastenců). Huang Jinqiu byl zatčen několik dnů po návratu do Číny.

Na přelomu let 2004 a 2005 se objevily zprávy o týrání a špatném zacházení, kterému byl Huang Jinqiu vystaven ze strany vězeňských úřadů. Cílem zřejmě bylo, aby se nadále neodvolával proti uloženému trestu. Objevily se snahy o jeho nucené umístění na psychiatrickém oddělení, to však příslušní lékaři odmítli. Následovalo věznění ve zostřeném režimu; Huang Jinqiu byl na pokyn dozorců bit svými spoluvězni a opakovaně nucen běhat více než 20 kilometrů denně po vězeňském dvoře. Jeho obhájce po návštěvě v lednu 2004 uvedl, že Huang Jinqiu nesl stopy mučení a byl skleslý. Huang Jinqiu byl podle dostupných informací držen ve věznici Pukou v Nankingu, a podmínky jeho věznění se postupně zlepšovaly. Byl mu umožněn poslech rádia i četba novin a údajně byl přidělen na práci při vydávání vězeňského zpravodaje. Dle zprávy z 16. 6. 2009 mu bylo umožněno jednou měsíčně telefonovat své rodině. Účastnil se kurzu Mezinárodního obchodu a podnikání a byl potěšen, že obdržel pohlednice od lidí z celého světa, rovněž od členů Amnesty International, kteří se zabývají jeho případem. Řada takových pozdravů přišla do čínského vězení i z Brna.

Mezinárodní tlak, ke kterému se již v minulosti připojili členové brněnské skupiny Amnesty International, přispěl k tomu, že jeho trest byl dvakrát snížen. Kromě podpisu dopisu na jeho obranu se veřejnost mohla připojit i k „fotopetici“.

Amnesty International na Huangův případ upozorňovala pravidelně při „olympijském odpočítávání“, tedy v dokumentech, které v letech 200520062007 a 2008 referovaly o stavu v oblasti lidských práv v Číně před Olympijskými hrami v Pekingu.

Huang je na svobodě! (19. 12. 2011)