Čína: Lidskoprávní aktivistka Su Čchang-lan je ve vazbě a hrozí jí až doživotní vězení

su_changlanČínské aktivistce za práva žen, paní Su Čchang-lan (Su Changlan), hrozí až doživotní vězení poté, co byla zatčena a 3. prosince 2014 oficiálně obviněna z „podněcování podvratné činnosti vůči státní moci“. Toto obvinění je zřejmě důsledkem jejích internetových komentářů na podporu prodemokratických protestů v září 2014 a její činnosti v ženskoprávní oblasti. Její rodina se s ní od jejího zadržení v říjnu 2014 nemohla i přes opakované žádosti setkat, a ona sama se mohla sejít se svým obhájcem poprvé až v květnu 2015. Je ohrožena mučením i jiným špatným zacházením.

Su Čchang-lan byla policií dvakrát vyslýchána v okrese Nan-chaj (Nanhai) ve městě Fo-šan (Foshan) v centrální provincii Kuang-tung (Guangdong) v září roku 2014. Podle jejích přátel ji policie varovala před dalším uveřejňováním informací o prodemokratických protestech, které se konaly v Hongkongu. Poté však, co na sociálních sítích zanechala další komentáře o uvedených protestech, byla 27. října policií odvedena ze svého domova.

Po jejím zadržení byly rodině i právníkům opakovaně odpírány informace o místě, kde se nachází, i o přesném obsahu obvinění. Nebylo jim ani umožněno, aby se s ní setkali. Až do 3. prosince 2014 nevěděli, kde se Su Čchang-lan nachází. Tehdy rodina obdržela zprávu o tom, že je držena ve vazbě ve městě Fo-šan. Obhájce se dožadoval schůzky se Su Čchang-lan opakovaně, avšak příslušné orgány to až do 6. května 2015 zamítaly s odvoláním na to, že případ se dotýká „bezpečnosti státu“. Čínské drakonické zákony a další předpisy ve věci státní bezpečnosti takový postup umožňují.

V listopadu 2014 pak byl zadržen její přítel Čchen Čchi-tchung (Chen Qitong), který jí poskytoval právní pomoc a usiloval o její propuštění. V únoru 2015 byli zadrženi rovněž její manžel Čchen Te-čchüan (Chen Dequan) a bratr Su Šang-wej (Su Shangwei), kteří však byli byli v březnu 2015 propuštěni na kauci.

Dne 6. května, hned poté, co byl její případ předán prokuratuře v městě Fo-šan, se Su Čchang-lan mohla poprvé od svého zadržení z 27. října 2014 setkat s obhájcem. Ten zjistil, že Su Čchang-lan byla zcela izolovaná od okolního světa. Vzájemně si s manželem napsali několik dopisů, ty však nebyly doručeny. Su Čchang-lan ani nevěděla, že její bratr a manžel byli měsíc zadržováni kvůli akcím na její podporu.

Su Čchang-lan obhájci sdělila, že podmínky její vazby v Nan-chaj jsou velmi špatné. Její cela je sice velká asi 80 čtverečních metrů, avšak obývá ji od 50 do 70 vězeňkyň. Místo na spaní je široké jen asi 60 centimetrů, a vzhledem k takto omezenému prostoru může jen zřídka bez potíží usnout. Řekla dále, že kvůli špatným podmínkám, dlouhodobému zadržování a jejím potížím se srdcem (porucha srdečního rytmu – sinusová zástava jako důsledek hypertyreózy) není její tělesný stav dobrý. Pravidelně ji postihuje necitlivost v rukou a nohou a trpí bolestmi hlavy a potížemi s pravým okem. Ve vazbě potřebuje pravidelně navštěvovat lékaře. V jednom případě na začátku dubna 2015 vedla zanedbaná léčba k více než desetidenní horečce.

Su Čchang-lan dále obhájci řekla, že nebyla k přiznání nucena mučením, avšak policie jí hrozila, že velká závažnost jejího případu si vyžádá tvrdý trest. Uvedla však, že je v dobrém duševním stavu.

Podle aktualizace z 2. června 2015 její obhájci uvedli, že je velice obtížné získat povolení ji navštívit a získat přístup k jejím právním dokumentům. Obhájce se s ní mohl nakonec sejít na 20 minut dne 25. května a pak i 27. května a mohl vidět její právní dokumentaci. Jedna ze složek obsahovala zprávu z vazby, podle které přišlo více než 400 dopisů pro Su Čchang-lan od lidí z Číny i ze zahraničí.

Su Čchang-lan je v jižní části Číny velmi známou aktivistkou. V letech 1990–2001 vyučovala na základní škole. Svůj společenský aktivismus zahájila prací s venkovskými ženami v okrese San-šan (Sanshan) v provincii Chaj-nan (Hainan). Hájila jejich právo na dědictví a na sdílení zisků pocházejících ze společného majetku. V uplynulých letech se zaměřila na problematiku ženských a dětských práv, jako jsou obchodování s dětmi, dětské nevěsty, plánování rodičovství a násilí páchané na ženách v souvislosti s politikou jednoho dítěte. Zabývala se také právy migrujících dětí, právy na půdu, nuceným vysídlování a demokracií. Kvůli své nenásilné činnosti a otevřenému vyjadřování byla nucena zanechat své pedagogické práce a několikrát byla zadržena.

Su Čchang-lan trpí hypertyreoidní chorobou srdeční (hyperthyroid heart disease). Její manžel Čchen Te-čchüan byl v letech 2009 a 2011 dvakrát zraněn, a podle Su Čchang-lan byly tyto nehody důsledkem odplaty za její činnost. Čchen Te-čchüan je v důsledku toho trvale postižený.

Mučení a jiné špatné zacházení zůstávají v Číně rozšířené na všech místech, kde jsou lidé zadržováni, a toto riziko je ještě vyšší pro ty, kteří nemají kontakt s rodinou a obhájci.

1.4.2017 – Špatná zpráva z Číny: Su Čchang-lan byla 31. 3. 2017 odsouzena k 3 letům vězení za „nabádání k podrývání státní moci“ za vyjádření publikovaná na zahraničních webech a sociálních sítích a souhlas s protesty v Hong Kongu. Spekulace předcházející soudní řízení, že by díky svému zhoršujícímu zdravotnímu stavu mohla být odsouzena pouze podmínečně, se nepotvrdily, neboť podmínkou bylo doznání ze strany Su, ke kterému ji měla přimět její rodina. Spolu se Su byl rovněž odsouzen aktivista Čchen Quitang ke 4,5 roku vězení.

Publikováno v Online petice,Petiční akce a označené ,,,,,,,.