Česká premiéra filmu Neuland na festivalu Meeting Brno

V rámci festivalu Meeting Brno pořádá Brněnská skupina AI promítání oceňovaného dokumentárního filmu Neuland. Přijďte na českou premiéru filmu ve středu 1. června ve 20:00 do Fóra pro architekturu a média PRAHA (Husova 18a, Brno).

Za svůj život se hrdinové oceňovaného švýcarského dokumentu Neuland již hodně nacestovali, ať letadlem, vlakem, autobusem nebo lodí. Nyní se ocitli v integrační třídě v Basileji pod vedením třídního učitele Christiana Zingga. Během dvou let se snaží splnit své sny, naučit se jazyk a poznat kulturu dané země. Mezi nimi je i 19letý Ehsanullah z Afghánistánu, který překonal moře v nafukovacím člunu, nebo albánští sourozenci Nazlije a Ismail, kteří museli opustit rodnou zemi a nyní se musí sžívat s novou ženou svého otce. Stejně jako tito tři, i ostatní studenti vkládají veškeré své naděje do učitele Christiana Zingga, který je učí i přes společenské a rodinné obtíže neztrácet víru v sebe a okolí.

Režie: Anna Thommen / Švýcarsko / 2013 / 93 minut

Po promítání následuje beseda s Čechošvýcarem a umělcem Richardem Ptákem.

Vstup zdarma.

Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1622723964715829/

Festival MEETING BRNO 2016

DomůV minulém roce v Brně proběhl Rok smíření, během něhož jsme uctili památku našich někdejších židovských, romských a také německých sousedů. Zastupitelé města Brna při této příležitosti přijali Deklaraci smíření a společné budoucnosti, historicky první oficiální dokument vyjadřující se k odsunu brněnských Němců. Stovky občanů pak ve smírčím gestu putovaly od hromadného hrobu v Pohořelicích, aby tak své někdejší sousedy symbolicky přivedli zpět do jejich domova.

Tento akt nás přiměl zabývat se otázkou ztráty a nalézání domova – tématem, které významně poznamenalo historii Brna a které je bohužel aktuální i v dnešní Evropě, do níž přicházejí lidé ze zemí postižených válkou. Poučeni po/válečnou humanitární katastrofou jsme si vědomi, jaké důsledky má ztráta domova a tak i identity, jaké obtíže na příchozí čekají při nalézání nového prostoru pro život, a také toho, že od této otázky nemůžeme odhlížet a odmítat zodpovědnost k jejímu řešení.

Proto jsme připravili festival Meeting Brno, který by měl každoročně na konci května připomínat brněnskou, potažmo českou historickou zkušenost a spolu s našimi středoevropskými sousedy a hosty proměňovat neblahou společnou minulost v přátelskou diskusi o věcech příštích. Ve dvou liniích – historické a aktuální – vám tak přinášíme množství uměleckých vystoupení a diskusních fór, při nichž lze danou tematiku nahlédnout a prožít z nejrůznějších perspektiv. S jejich vědomím se pak můžeme pokusit pochopit a zhodnotit minulost, definovat přítomnost a společnými silami hledat budoucnost.

Meeting Brno 2016 se koná pod záštitou primátora města Brna Petra Vokřála

Publikováno v Kulturní akce a označené ,,,.