Akce 6. dubna: Egypt nejsou jen pyramidy, ale taky násilí, mučení a zbraně z České republiky

Brněnská skupina Amnesty International organizuje ve čtvrtek 6. dubna petiční akci s cílem upozornit na porušování lidských práv v Egyptě. Akce proběhne od 17:00 do 19:00 na Moravském náměstí – na místě bude výstava fotografií z egyptských demonstrací, petiční stánek na podporu nespravedlivě vězněného egyptského aktivisty a výzva k zastavení nezodpovědného vývozu zbraní z České republiky.

LIDSKOPRÁVNÍ SITUACE V EGYPTĚ

Ekonomická krize, nezaměstnanost, zátahy na politické aktivisty, mučení ve vězení. Ani po 6 letech od arabského jara není situace v Egyptě stabilní. Podle zprávy Amnesty International z roku 2016 egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. I dnes jsou denně zavíráni a zastrašováni mladí lidé bojující za lidská práva, svobodu projevu a shromažďování. Více informací zde.

PŘÍPAD SHAWKAN

Jedním z případů nespravedlivě vězněných je egyptský fotoreportér Mohamed Abu Zaid, který je známý jako Shawkan. Je zatčen jenom proto, že fotografoval násilné rozehnání pouličních protestů v Káhiře bezpečnostními silami. Více než dva roky byl držen ve vazbě a mučen v rozporu s egyptským právem. Teď mu hrozí trest smrti. Jeho zdravotní stav se zhoršuje a přístup k lékům mu byl odepřen, přestože trpí hepatitidou typu C. Momentálně je držen v nechvalně známém vězení Tora a čeká na proces. Amnesty International požaduje jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění. Během akce 6. dubna tak bude možnost podepsat apel za jeho osvobození a také napsat Shawkanovi dopis solidarity přímo do vězení.

ZBRANĚ Z ČESKA

Egypt je nahlížen mnoha západními zeměmi jako klíčový partner v boji proti terorismu v tomto regionu a mnoho států používá tohoto zdůvodnění k zásobování Egypta zbraněmi. A to i navzdory důkazům, které hovoří o jejich použití při závažném porušování lidských práv, protože se zbraně často stávají součástí nezákonného zabíjení, mučení a nuceného zmizení. Významným dodavatelem zbraní do Egypta je také Česká republika. Amnesty International proto vyzývá k zastavení nezodpovědného vývozu zbraní z ČR do zemí, kde hrozí jejich zneužití.

PROČ 6. DUBNA

6. dubna 2008 proběhla stávka proti nízkým mzdám a zvyšujícím se cenám jídla, která odstartovala protirežijní protesty a demonstrace mládeže bojující za lidská práva. Vznikla tak aktivistická skupina April 6 Youth Movement, jejíž členové byli věznění za účast na demonstracích. Shawkan se jako fotograf účastnil protestů a demonstrací organizovaných touto skupinou. Akcí 6. dubna chceme vyjádřit solidaritu s nespravedlivě vězněnými a aktivisty bojujícími za lidská práva v Egyptě.

KDY a KDE: 6. dubna 2017 v 17:00-19:00 na Moravském náměstí (u kina Scala, v případě špatného počasí v kině Scala).
Publikováno v Kulturní akce,Petiční akce a označené ,,.