25.11. Mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách

Dnes, 25 listopadu, si připomínáme Mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách. Připojte se k petici a pomozte obětem násilí.

Každá třetí žena v EU má osobní zkušenost s fyzickým či sexuálním násilím, každá pátá žena se stala obětí nebezpečného pronásledování, každá druhá žena byla vystavena některé z forem sexuálního obtěžování. V celém světě je násilí na ženách tak rozsáhlý problém, že lze hovořit o epidemii. Rada Evropy proto vyzývá členské státy k přijetí úmluvy, která zajistí společný standard v boji proti různým formám násilí na ženách a žádá zavedení konkrétních opatření pro prevenci násilí, ochranu obětí a efektivní stíhání pachatelů. ČR patří k posledním státům Evropské unie, které úmluvu dosud nepodepsaly.

Vyzýváme vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ a v souladu s ní k zajištění:

• efektivního stíhání pachatelů násilí (proškolení soudních znalců, soudců a dalších úředních osob, ochranná opatření během vyšetřování aj.)
  • dostupné péče obětem násilí (utajené azylové domy s komplexní péčí, startovací bydlení, dostupné sociální dávky, bezplatná psychologická a právní pomoc, telefonní linka pomoci aj.)
  • opatření vedoucích k prevenci násilí (zvyšování povědomí o různých formách násilí aj.)
  • monitorování výskytu násilí na ženách v ČR (systematický sběr dat o rozsahu a formách násilí)
Petici můžete podepsat online na www.stop.cz.
Publikováno v Online petice a označené ,,,,.