10. prosinec je za námi, ale Doba lidských práv snad ještě nekončí

Maraton psaní dopisů, Živá knihovna, diskuse i koncerty. To vše mohli zažít návštěvníci benefiční akce Doba lidských práv, kterou 10. prosince spoluorganizovala Brněnská skupina Amnesty International. Cílem akce bylo nejen zamyšlení se nad dodržováním lidských práv v současnosti, ale také přímá pomoc, protože finanční výtěžek z večera půjde na podporu uprchlického tábora Zaatari v Jordánsku.

Celý den začal Maratonem psaní dopisů na vánočních trzích na Staré radnici, kde se podepisovaly dopisy na podporu pěti nespravedlivě vězněných a jinak utlačovaných z Číny, Myanmaru, Malajsie, Řecka a Burkiny Faso. Během dvou hodin se podepsaly desítky dopisů. Děkujeme!

Následně se program přesunul do kavárny Trojka, kde proběhla Živá knihovna spojená s výstavou komiksů o příbězích menšin. Na Živé knihovně si „čtenáři“ mohli popovídat například s Romkou, Ukrajinkou nebo Židovkou. Na pódiu pak vystoupil také sbor (nejen) romských matek a čtyři skladby zazpívala Veronika Kačová.

Dvouhodinová diskuse se pak věnovala tématu uprchlictví. Probíraly se nejen zážitky z návštěvy uprchlického tábora Zaatari, ale také dobrovolnictví na srbských hranicích a motivace vyjíždějících dobrovolníků.

Na diskusi navázaly tři koncerty. První vystoupil Martin Kyšperský, leader kapely Květy, se svou performance. Následovala emo-eko-ego kapela PSE a večer zakončili Malalata.

Děkujeme za vaši účast i finanční dary pro tábor Zaatari!

Publikováno v Ostatní.